Wednesday, January 19, 2011

SULTAN PERKENAN SIDANG DUN KEMBALIKAN KUASA RAJA-RAJA.

Sultan beri perkenan sidang DUN Selangor

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memberikan perkenan baginda untuk persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor diadakan pada 24 Jan ini.

NONESetiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani, hari ini mengesahkan baginda telah menandatangani perisytiharan pada 14 Jan lalu untuk persidangan itu diadakan selepas mendapat permohonan daripada pihak Dewan Undangan Negeri.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini berkata bahawa persidangan itu adalah untuk meminda Perkara 52 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959 bagi mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar dalam melantik Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-undang Negeri.

Ketiga-tiga jawatan itu sebelum ini terletak pada kerajaan negeri, ditarik balik berikutan pindaan Perlembagaan pada 1993 oleh Tun Dr Mahathir Mohammad yang menjadi perdana menteri yang turut menyebabkan undang-undang di Selangor dipinda bagi memusatkan kuasa Kerajaan Persekutuan.

Sehubungan dengan itu satu Perarakan Rakyat Menjunjung Kasih kepada Tuanku Sultan akan diadakan selepas Solat Jumaat ini, 21 Jan. Perarakan akan bermula di Masjid Sultan Sulaiman Kg Jawa (dekat kolej Islam) ke Istana Klang. Seluruh rakyat Selangor dijemput bersama dalam perarakan ini termasuk kaum wanita. Kepada yang ingin turutserta dalam perarakan, dinasihatkan agar solat Jumaat di Masjid Sultan Sulaiman.


Salam hormat.

drbadrulamin.blogsppot.com