Monday, January 3, 2011

ISU KHUSRIN - Sultan akui baginda tiada kuasa sejak dirampas UMNO 1993.

Tuanku Sultan Titah Perbincangan Selangor-SPA Untuk Penyelesaian Terbaik oleh Khalid Ibrahim pada pada 03hb Januari 2011 pukul 2.33 ptg


Saya telah mengadap DYMM Sultan Selangor hari ini bagi membincangkan isu pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri.

DYMM Sultan Selangor telah berpandangan bahawa Baginda tidak mempunyai kuasa untuk menerima atau menolak calon-calon yang dicadangkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Ini kerana kuasa itu telah ditarik balik pada 1993 iaitu selepas krisis Perlembagaan berlaku yang mana Undang-undang Tubuh Negeri Selangor turut dipinda bagi memusatkan kuasa persekutuan.

DYMM Sultan Selangor mencadangkan supaya kerajaan negeri mengadakan perbincangan dengan SPA untuk mencari penyelesaian terbaik. Saya mengucapkan terima kasih kepada DYMM Sultan atas nasihat dan pandangan baginda.

Justeru itu, demi kebaikan Negeri Selangor dan menjunjung titah Tuanku, Kerajaan negeri akan menulis surat kepada SPA bagi membincangkan semula calon yang layak, sesuai dan berkebolehan untuk mengisi jawatan tersebut.

Sehingga penyelesaian muktamad dicapai antara kerajaan negeri dan SPA, maka kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang bentuk majlis atau keraian berkaitan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Ini bermakna majlis angkat sumpah di hadapan Menteri Besar tidak akan diadakan dan Dato’ Khusrin Munawi tidak akan hadir pada sebarang Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor sebagai ex-officio.

Pada masa yang sama, Kerajaan Negeri akan mencadangkan kepada Dato’ Speaker untuk mengadakan sidang Dewan Negeri Selangor tergempar bagi meminda Undang-undang Tubuh Negeri Selangor untuk mengembalikan kuasa pelantikan tiga pegawai eksekutif iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan dan Penasihat Undang-Undang Negeri kepada Sultan dan Menteri Besar.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM

DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

Ulasan:

1) 6 jan ini, Khusrin tak boleh angkat sumpah depan Sultan kerana bercanggah dengan Artikel 52(4) Perlembagaan Negeri Selangor dimana Upacara Mengangkat Sumpah Jawatan adalah di hadapan Dato MB. Lagipun Sultan sendiri akui yang baginda tiada kuasa dalam hal ini. Khusrin juga tidak akan angkat sumpah depan MB kerana MB tak akan terima dia.

2) Sidang DUN tergempar akan diadakan bagi menyerah kembali kuasa kepada Sultan untuk melantik Setiausaha Kerajaan Negeri & Setiausaha Kewangan Negeri.

Moga Allah perkenankan doa kita agar Negeri Selangor & rakyat dipelihara dari rancana jahat MUSUH yang jahat. Teruskan Solat hajat seluruh Negeri...

Salam hormat.
drbadrulamin.blogspot.com