Wednesday, February 3, 2010

Berita Dari Mahkamah 3 Feb (Copy & Paste)

Terkini Kes Liwat Saiful Dari Mahkamah Tinggi !!

Perbicaraan kes liwat Saiful Bukhari Azlan bermula petang ini. Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat , Datuk seri Anwar Ibrahim meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008. Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan. Ikutilah rentetan perjalanan perbicaraan kes liwat ini yang dibawakan terus dari Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur.

Pendakwa Akan Buktikan Air Mani Hak Anwar

[4.02 pm] - Pihak pendakwaan akan membuktikan bahawa sampel air mani yang diambil dari dubur Mohd. Saiful Bukhari Azlan adalah milik Datuk Seri Anwar Ibrahim. Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden menyatakan demikian semasa membacakan ucapan pembukaan dalam kes lliwat terhadap bekas pembantu Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu. Pihak pendakwaan juga akan membuktikan kesalahan tertuduh melalui keterangan langsung daripada pengadu dan keterangan forensik daripada doktor-doktor dan ahli kimia serta keterangan mengikut keadaan dan dokumentari. Dalam ucapannya, Mohd. Yusof juga memberitahu, kejadian bermula apabila pengadu masuk ke unit kondominium Unit 11-5-1 dan melihat Anwar sedang duduk di meja makan seorang diri. Di kondominium tersebut pengadu telah diliwat oleh tertuduh dan pengadu kemudian meninggalkan unit tersebut kira-kira pukul 4 petang pada hari tersebut

[Kenapa pula sampel air mani dikatakan milik Anwar?. Apa buktinya? Sedangkan doktor pakar mengesahkan tiada tusukan apa-apa masuk ke dalam dubur Saiful. Bagaimana pula air mani Anwar boleh berada dalam dubur anak muda itu gamaknya. Fikirkanlah dengan fikiran yang waras?].

Tian Chua Dihalang Pasang Kain Rentang

[3.45 pm] - Kekecohan berlaku di lobi Mahkamah Tinggi di sini apabila cubaan penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diketuai Ahli Parlimen Batu, Tian Chua untuk membentangkan kain rentang dihalang oleh pihak polis. Kumpulan seramai 30 orang itu kemudian berteriak dan melaungkan reformasi selama 15 minit di perkarangan mahkamah

Anwar Dan Isterinya Tiba Jam 2.30 Petang

[2.30 pm] - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di sini pada 2.30 petang dengan diiringi isteri, Datin Seri Wan Azizah Ismail. Perbicaraan kes liwat Anwar memasuki hari pertama hari ini.
Saiful Jadi Saksi Pertama Kes Liwat Dirinya

[2.20 pm] - Saiful Bukhari Azlan akan menjadi saksi pertama memberi keterangan apabila perbicaraan kes itu bermula petang ini. Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang mengetuai pihak pendakwaaan mengesahkan perkara itu. Beliau berkata pihak pendakwa menyenaraikan lebih 20 saksi untuk memberi keterangan dalam kes itu yang dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Perbicaraan Kes Liwat Bermula Petang Ini

[12.20 pm] - Perbicaraan kes liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dijalankan petang ini, kata peguam utamanya Karpal Singh. Bercakap kepada pemberita selepas menemui Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd. Sheriff di sini pagi ini, beliau berkata, Alauddin akan menetapkan minggu ini satu tarikh bagi satu semakan terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan menolak rayuan Anwar untuk mendapatkan beberapa dokumen daripada pihak pendakwaan bagi tujuan pembelaannya. Pagi semalam, pasukan pembelaan Anwar mengemukakan permohonan agar keputusan Mahkamah Persekutuan pada 29 Januari lepas itu, disemak semula.

[Episod malang sekali lagi menimpa badan perundangan di negara kita apabila kes yang cukup kontroversi ini terus dibicarakan. Tuduhan yang dibuat dibawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang menyatakan kejadian berlaku apabila ada "tusukan" masuk ke dubur tertuduh langsung tidak diguna pakai sekarang ini. Penghakiman dan perbicaraan yang dijalankan jelas sekali hanya berlandaskan hawa nafsu semata-mata. Kes yang lari dari fakta sebenar ini dijadikan alat untuk menghukum individu yang dikhuatri akan menggugat pengaruh kerajaan pada masa hadapan. Oleh itu, kita tidak perlu bergantung harap dengan perbicaraan liwat Anwar ini. Apa yang pasti, penjara Sungai Buloh menanti Anwar !!].

Disiar semula oleh
Http://drbadrulamin.blogspot.com

No comments: