Tuesday, March 10, 2009

Kekuatan Ruhani Dalam Perjuangan.

Hari ini (Selasa 10 Mac 2009) saya diberi penghormatan untuk hadir Majlis Tamat Latihan Kerohanian 40 Tahun Syekh Mahmud al-Majzub (Tok Ayah) di Madrasah Nurul Iman Ulu Langat.

Tamu kehormat yang lain termasuk beberapa Pimpinan keADILan (Mustafa kamil, Anwar Saleh, Shamsul Iskandar dll). Turut hadir ialah beberapa Pemimpin Kerohanian dari dalam dan luar Negara (Singapura, Thailand, Indonesia dan India) dan yang paling menarik perhatian ialah kehadiran Sami Di Raja (Royal Monk) Thailand bersama dengan Timbalan Perdana Menteri Thailand dan rombongan.

Fokus utama perhimpunan yang diserikan dengan kehadiran ribuan hadirin dan hadirat adalah soal keamanan dan kedamaian. Dari ucapan-ucapan tokoh jemputan, jelas sekali betapa amalan Kerohanian punya kekuatan tersendiri yang amat istimewa dalam sesebuah perjuangan. Kekuatan ruhani itu amat luar biasa. Ia tidak mungkin dapat diukur dengan dengan mata kasar malah tidak mungkin dapat terjangkau oleh akal manusia.

Di penghujung majlis, himpunan ruhani yang sentiasa diiringi dengan zikir dan selawat itu telah menerima kejutan dengan kunjungan dua orang tokoh yang amat penting dalam melakar keamanan serta kedamaian bukan hanya di Malaysia malah rantau Asia dan Dunia. Mereka adalah YAB Perdana Menteri Dato Seri Abdullah Badawi dan YB Dato Seri Anwar Ibrahim.

Semoga kedamaian dan keamanan segera menjelma demi kemanusiaan sejagat...

Salam Hormat!

8 comments:

Anonymous said...

sy minta izin Dr untuk copy artikel bertajuk mengapa yahudi bijak utk dikongsi bersama2 rakan sy. artikel tersebut amat menarik. TQ

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Bismillahhirrahmanirrahim

Siapa sebenarnya Syeikh Mahmud atau Syeikh Muhyiddin Abdul Qadir Mahmud al-Kedahi?

1)Tarekat di madrasah nurul iman pimpinan "Syeikh Muhyiddin" Abdul Qadir Mahmud Al-Kedahi/Mahmud "al-Majzub" ini telahpun difatwakan menyeleweng oleh bekas mufti selangor, Dato' Haji Ishak Bin Haji Baharom (semoga Allah mengampuninya dan merahmatinya) pada tahun 1995. Ia difatwakan dibawah nama ajaran Aurad Ismailiah.
Rujukan:
http://www.muftiselangor.gov.my/E-Book/KoleksiBukuPanduanFatwa/FatwaWartaKerajaanSelangor25%201991-1997.htm
Fatwa Kerajaan Selangor diwartakan pada 25 Oktober 1995

2)Fatwa ini boleh juga didapati di dalam website rujukan rasmi fatwa di Malaysia :
http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatwa_warta_view.asp?keyID=445

3)Tarekat ini juga telah disenaraikan dalam "AJARAN-AJARAN SESAT YANG TELAH DIWARTAKAN" (nombor 45: Tarikat Aurad Ismailiah) yang boleh didapati pada website JAKIM berikut:
http://www.islam.gov.my/ppi/profil.html

4)Jawatankuasa Fatwa Majlis Agama Islam Negeri Kedah pada 25.4.1979 memutuskan mengharamkan ajaran yang dibawa oleh En. Mahmud bin Abd. Rahman dan para pengikutnya kerana membawa, mengajar dan menyebarkan ajaran salah disisi syariat Islam kepada masyarakat Islam.
Ini disalin dari booklet bertajuk:
Himpunan Ajaran, Amalan dan Fahaman Yang Telah Difatwa dan Diwartakan Menyeleweng Dan Sesat Dalam Negeri Selangor oleh JAIS.

Unknown said...

5)Berikut saya pastekan dari booklet JAIS penerangan mengenai fatwa berkaitan.
(Dengan kerjasama Pengerusi dan Ahli Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak (Fatwa) Negeri Selangor)

Booklet berkenaan bertajuk:
Himpunan Ajaran, Amalan dan Fahaman Yang Telah Difatwa dan Diwartakan Menyeleweng Dan Sesat Dalam Negeri Selangor
(Diterbitkan oleh Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Jabatan Agama Islam Selangor)
Cetakan Pertama - 2000
Cetakan Ketujuh - 2006

Aurad Ismailiah
(Ajaran Mahmud bin Hj Abd. Rahman)

Latar belakang
1. Beliau berasal dari Bt. 5, Sik, Kedah.
2. Selepas ajarannya difatwakan haram di Kedah beliau telah berpindah ke Selangor.
3.Ajaran beliau berkembang di Surau Nurul Iman Bt. 12 3/4, Jalan Sg. Long, Hulu Langat..
5. Semasa di Kedah, ajaran ini berkembang di Kg. Hangus, Kupang dan Kg. Kijang Baling.
6. Beliau selalu bertapa di Gua Bukit Enggang Kedah yang dianggap Gua Hira dan batu besar di dalamnya dianggap Hajarul Aswad.

Ciri- Ciri Kesalahan
1. Pengikut dikehendaki membayangkan wajah guru ketika berzikir dan bersuluk.
2. Semasa berpuasa dan bersuluk, pengikut tidak dibenarkan memakan yang berdarah dan minum seteguk air sahaja bila dahaga.
3. Semasa upacara berzikir, guru akan memukul lantai menggunakan rotan menyempurnakan rentak ratib.
4. Kemuncak ratib ialah apabila pengikut-pengikut melompat tidak sedarkan diri.
5. Mendakwa menerima wahyu dari langit.
7. Menganggap diri dan amalan mereka lebih suci dan tinggi martabatnya dari orang-orang lain yang tidak mengikut ajaran itu.
8. Membuat pengakuan dan dakwaan yang aneh seperti dia tidak siuman semasa hendak menerima ajaran itu ketika bertapa di Gua Bukit Enggang, beribadat dalam gua yang digali, dianugerahkan oleh Allah kepadanya mengenal yang hak dan yang batil tanpa belajar serta Allah memperlihatkan kepada dunia ini yang penuh dengan dosa.
10. Lafaz zikir yang asalnya "Lailahaillallah" telah diubah di dalam masa berzikir kepada lafaz yang lain daripada yang asal.
11. Di dalam berzikir (beratib) diangkat suara dan diselangselikan dengan pukulan rotan untuk menyamakan rentak irama ratib itu dan berlaku kelakuan-kelakuan yang melanggar adab zikir, ada yang menari, ada yang menyulu, ada yang tonggeng buyung, ada yang terselak kain, ada yang menangis. Kejadian-kejadian ini mengikut dakwaan En. Mahmud menunjukkan pengikut-pengikutnya banyak dosa. Tetapi mengikut dakwaan pengikut-pengikut mereka ketika itu telah sampai puncak kelazatan.
12. Zikir (ratib) yang tiada ketahuan itu dikatakan zikir isi, manakala zikir orang kebanyakan yang terang lafaznya dikatakan zikir kulit.

Aku berlindung dengan Allah dari kesesatan dan kejahilan dan aku berlindung dengan Allah dari tipudaya syaitan
Wallahualam

"Dan Al-Quran itu pula tidak sekali-kali dibawa turun oleh Syaitan-syaitan. Dan tidak layak bagi Syaitan-syaitan itu berbuat demikian dan mereka juga tidak akan dapat melakukannya. " [Asy-Syu'araa':210-211]

"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam secara keseluruhannya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata. " [Al-Baqarah:208]

Unknown said...

Cube buktikan the ajaran sheikh Mahmud Ni Salah..kalau nk ikut jais je x bleh jgak SBB bnyak bnde harm the diorang x srbu !! Apbila org nk ibadat the nmpak lain skit trus cop sesat pdahal x clip ilmu !kmu jngan brfikir mnggunakan nafsu !! Kalau x knal tok Ayah jngan ssekali mmbuat fitnah.

Unknown said...

Jngan mndakwa kalau x prnah blaja ngn tok Ayah .. ciri2 ksalahan yg kmu ckapkan x btul..tok Ayah hnye ajar SAPA YG BNYAK DOSA SILA ANGKAT TNGAN !Dan BUAT SSUATU KERANA ALLAH !!Dan tok Ayah ad ckapkan Kalau tok Ayah ajar ajaran yg brtentangan dngan islam jngan ikut !! Adkah itu sikap org yg mncari dunia ?yg tok Ayah ajar ialah mncari keredhaan Allah !

Unknown said...

Jngan mndakwa kalau x prnah blaja ngn tok Ayah .. ciri2 ksalahan yg kmu ckapkan x btul..tok Ayah hnye ajar SAPA YG BNYAK DOSA SILA ANGKAT TNGAN !Dan BUAT SSUATU KERANA ALLAH !!Dan tok Ayah ad ckapkan Kalau tok Ayah ajar ajaran yg brtentangan dngan islam jngan ikut !! Adkah itu sikap org yg mncari dunia ?yg tok Ayah ajar ialah mncari keredhaan Allah !

Unknown said...

Cube buktikan the ajaran sheikh Mahmud Ni Salah..kalau nk ikut jais je x bleh jgak SBB bnyak bnde harm the diorang x srbu !! Apbila org nk ibadat the nmpak lain skit trus cop sesat pdahal x clip ilmu !kmu jngan brfikir mnggunakan nafsu !! Kalau x knal tok Ayah jngan ssekali mmbuat fitnah.