Tuesday, February 10, 2009

Pengajaran dari Perak.

"Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekali pun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya" - Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang, di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980.

"Innamaa amruhuu izaa araada syai`an ayyaquula lahuu kun fayakuun..."

Salam Reformasi!

Pakatan Rakyat sedang menggelegak? Alhamdulillah! Itu tandanya nasi akan masak. Anggaplah ini satu proses mematangkan perjuangan yang baru setahun jagung ini...

Yang penting ialah apakah pengajaran serta iktibar yang perlu dipelajari? Sekurang-kurangnya ada 3:

1) Keikhlasan perlu dalam perjuangan. Hanya mereka yang ikhlas dapat bertahan dari ujian susah dan senang. Ikhlas maknanya bukan hanya berjuang kerana Allah tapi juga berjuang menurut panduan-panduan Allah.

2) Tarbiyyah adalah asas kekuatan organisasi. Tarbiyyah perlu bukan hanya dalam KEADILAN, PAS dan DAP tapi juga dalam PAKATAN. MB-MB PAKATAN wajib belajar dari MB Kelantan (Tok guru) bagaimana beliau mentarbiyyah organisasi, negeri dan ummah. Pimpinan PAKATAN perlu belajar bagaimana untuk jadi tawaduk serta punya sifat kasih sayang pada orang bawahan. Sayang menyayang, hormat menghormati serta ukhuwwah sejati perlu dipupuk dikalangan pimpinan dan ahli. Wihdatul fikr (kesatuan pemikiran) hanya dapat dibentuk melalui program tarbiyyah berterusan di semua peringkat untuk melahirkan wihdatul amal (kesatuan tindakan).

3) Perencanaan pula adalah asas kejayaan. Kebenaran yang tidak berencana akan tewas kepada kebatilan yang berencana. Kemenangan kita Mac tahun lalu adalah anugerah Allah yang terlalu besar serta tidak disangka-sangka. Kita masuk perang Mac 2008 dengan perencanaan yang amat minima. Alhamdulillah kita menang.

Apa kita buat setelah menang? Berebut jawatan dan habuan? Yah... Suka atau tidak... Gara-gara berebut jawatan ketua kampung, GLC, Pasar malam, projek yang nilainya hanya ribuan ringgit... Kita kehilangan negeri.

SHARING is CARING! Tepat sekali... Soalnya... Mengapa masa susah kita boleh berkongsi yang sedikit sedang bila senang kita tidak boleh berkongsi yang banyak?

Ingat! Kekuatan PAKATAN bukan pada KEADILAN atau PAS atau DAP. Kekuatan PAKATAN adalah pada kesepakatan kita.

BETUL! Kekuatan KEADILAN adalah kekuatan PAKATAN. Kekuatan PAS adalah kekuatan PAKATAN dan kekuatan DAP adalah juga kekuatan PAKATAN. Tapi...

Ingat! Kelemahan KEADILAN adalah kelemahan PAKATAN. Kelemahan PAS adalah kelemahan PAKATAN dan kelemahan DAP juga adalah kelemahan PAKATAN.

Parti-parti dalam PAKATAN mestilah saling kuat menguatkan bukan lemah melemahkan satu sama lain. Mesti saling memperbaiki bukan merosakkan satu sama lain. Saling membela bukan menyerang satu sama lain...

Mari kita pelajari hikmah di sebalik semua ujian ini... Jadilah orang yang mahu belajar! Mahu mengambil iktibar...

"Di sebalik kesusahan ada kesenangan... Di sebalik penderitaan ada kebahagiaan..."

Salam hormat!

No comments: